Balletdanser en choreograaf Rudi van Dantzig heeft voor zijn dood een boek geschreven over de befaamde danseres en choreografe Sonia Gaskell (1904-1974). Het verschijnt op 25 juni postuum.

Dat liet uitgeverij De Arbeiderspers woensdag weten.

Van Dantzig overleed op 19 januari vorig jaar. Hij blijkt voor zijn dood zijn herinneringen te hebben opgeschreven aan Gaskell, die de klassieke dans in Nederland na de oorlog op de kaart heeft gezet.

Sonia Gaskell was oprichtster van Het Nationale Ballet en had een grote invloed op het leven van Van Dantzig. Gaskell werd vereerd en verguisd - er werden veel goede dingen, maar ook onwaarheden over haar geschreven.

Gezwoegd

Van Dantzigs ergernis hierover dreef hem ertoe een boek over haar te schrijven. ''Tot aan het einde van zijn leven heeft hij aan dit boek gewerkt en gezwoegd'', zegt de uitgever. ''Het viel hem onverwacht zwaar.''

Gaskell zag aanvankelijk weinig in Van Dantzig, toen die zich ruim een halve eeuw geleden aanmeldde voor balletles. Ze vond dat hij te weinig talent had.

In 1971 volgde Van Dantzig haar echter op als artistiek leider van Het Nationale Ballet, waar hij 20 jaar aan verbonden bleef. Hij gold als een pionier van de Nederlandse theaterdans en maakte ruim 50 balletten, die over de hele wereld zijn uitgevoerd.