Degelijke huismoeders worden niet zomaar vermoord in de doorwrochte labyrinten van Nicci French. Derde thriller met psychotherapeute Frieda Klein.

Het schrijversechtpaar Nicci French schoot in 2011 uit de startblokken met Blauwe maandag, waarin het personage Frieda Klein in beeld kwam. In de vorige thriller, Dinsdag is voorbij, overleefde deze integere psychotherapeute ternauwernood een aanslag op haar leven.

In Wachten op woensdag  is ze nog aan het bijkomen. Ze is fysiek en geestelijk aangeslagen, zonder dat we er veel van merken.

De auteurs, die het psychologische terrein zelf uitstekend beheersen, beseffen maar al te goed dat lezers hun heldinnen als Klein niet van de krachtige sokkel willen zien vallen.

De eerste dode

Als er een vermoorde huismoeder wordt gevonden, is het enerzijds vanwege haar conditie dat Klein niet volledig bij het onderzoek wordt betrokken. Anderzijds omdat er een kinderachtige vakgenoot in haar vaarwater zit, wat een sublieme plotlijn oplevert over kinnesinne bij therapeuten. Niettemin zijn er bij de recherche mensen die regels overtreden om maar vooral gebruik te kunnen maken van Kleins diensten.

Er worden nog meer regels opgerekt als Klein ondanks haar terughoudendheid wordt bestormd door tieners die in de moordzaak betrokken zijn. En dat dossier was al zo troebel. Gravende rechercheurs brengen zorgvuldige bewaakte geheimen aan het licht, die de initiële potpourri/appeltaart-façade van slachtoffers aan stukken slaan.

De plot wordt verder verrijkt met een nevenverhaal over een journalist die een onschuldig man uit de gevangenis wist te krijgen. Hetgeen weer leidt tot de hamvraag: wie was er dan wel schuldig? Deze lijn wordt tot diep in het verhaald los behandeld van het dossier vermoorde huisvrouw.

Nog meer plots

Daarnaast wordt een ingetogen en geloofwaardig verloop aan het liefdesleven van de complexe Frieda Klein gegeven. Maar haar loyale geliefde, die in New York verblijft, heeft een duistere tegenhanger die veel dichter in de buurt is. Het is een onzichtbare stalker die zich met weerhaakjes in haar leven heeft gewrikt en daar blijft zitten, in een vastberaden poging haar leven van binnenuit te eroderen.

Het is al met al volle bak in Wachten op woensdag. Maar die volle bak pakt gesmeerd uit omdat de auteurs zo zorgvuldig als Brusselse kantwerkers op de details hebben gelet.

De vele verhalen en personages bestaan zonder haperen naast, met, achter en voor elkaar en bouwen een sidderende spanningsboog op. Het maakt deze knap geconstrueerde Klein tot een vreugde om te lezen. Op naar de Donderdag.

Uitgeverij Anthos