Ruim 32.000 kinderen brachten vorig jaar hun stem uit op hun favoriete kinderboek. De tien titels met de meeste stemmen maken kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2013.

De publieksprijs voor kinder- en jeugdboeken wordt op woensdag 19 juni uitgereikt in Amsterdam. Dat maakte de organisatie, Stichting CPNB, maandag bekend.

De winnaars worden op 15 juni bepaald door de twaalf kinderen die in 'de Senaat' zitten, met uit elke provincie één vertegenwoordiger.

Onder de genomineerden zijn ook de winnaars van vorig jaar; Manon Sikkel met (10-12 jaar) en Geronimo Stilton (6-9 jaar), zijn dit jaar opnieuw genomineerd.

Genomineerden

In de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar maken Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip van Vivian den Hollander, Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon, De wraak van Lorre van Tosca Menten, Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra van Tosca Menten en Fantasia VII van Geronimo Stilton kans op de titel beste kinderboek van 2012.

In de categorie 10 tot 12 jaar zijn dat Het leven van een loser. Geen paniek! van Jeff Kinney, Hoe overleef ik (zonder) vriendschap & liefde van Francine Oomen, Dagboek van een muts. Zoek 't lekker uit! van Rachel Renée Russell, Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove van Manon Sikkel en 100% Julia van Niki Smit.

De Nederlandse Kinderjury bestaat sinds 1988 en wordt jaarlijks uitgereikt. Doel is volgens CPNB dat kinderen nieuwe kinderboeken leren kennen en dat zo veel mogelijk kinderen worden aangezet tot meer én kritisch lezen.