Een universitair docent raakt mijlenver van zijn professie verwijderd als hij na zes jaar de liefde van leven opnieuw benadert. Hij steekt zich in een wespennest met moord en doodslag.

Zes jaar is een van Cobens zogeheten 'stand-alones', waarin een nieuw personage de hoofdrol krijgt en waarschijnlijk niet terugkeert.

Jarenlang was sportmakelaar annex speurder Myron Bolivar vaste prik, in Zes jaar laat de auteur ons kennismaken met professor Jake Fisher. Aangenaam. Want Jake mag dan nieuw zijn, hij krijgt van Coben wel de bekende humor mee.

Jake heeft zes jaar geleden zijn geliefde Natalie zien trouwen met een ander. Al kon je zijn hart vanaf de planeet Mars horen breken, hij deed zijn belofte gestand om haar nooit meer op te zoeken, zoals ze hem bij de bruiloft verzocht.

Als Jake na zes jaar ontdekt dat die echtgenoot is overleden, begint zijn hart te bonken. Zijn grote liefde is vrij! Zou hij alsnog een kans toebedeeld krijgen van het universum? Jake heeft immers nooit geloofd dat Natalie plompverloren verliefd werd op die ander.

Lijm

Romantiek is als lijm in deze Coben. Jake is ten prooi aan het soort liefde dat een loyale hond voor zijn eerste baasje behoudt. Alle dopamine en noradrenaline en aanverwante neurotransmitters zijn bij Jake door die ene unieke persoon (Natalie!) aangewakkerd, daar kan nooit meer een ander tussenkomen.

Niet dat Coben zo expliciet biologisch tekeer gaat in zijn thriller, maar Jake als lovestruck man overtuigt als in een song van Dusty Springfield. En dat moet ook, want tijdens zijn speurtocht naar Natalie belandt fulltime professor Jake in misdadige taferelen.

Gangsters

Wat scheelt, is dat Jake een lange vent is die van sport houdt en zijn hersens werken snel. Zo kan hij zich tenminste verrassend doeltreffend verweren bij zijn zoektocht naar de waarheid, waarbij de nodige gangsters zijn pad kruisen.

Zodra hij een puzzelstukje vindt, dient zich direct een volgend obstakel aan. Het is een domino-effect, waarbij ontwikkelingen als tumbleweed in de wind doorbuitelen. Al die sores heeft Jake voor Natalie over. Violen voor deze lekkere en spannende thriller.

Uitgeverij De Boekerij, vertaling Sabine Mutsaers