Thrillerauteur Tomas Ross gaat aanstormend schrijftalent begeleiden. Hij doet dit voor Uitgeverij Cargo, die voor de gelegenheid een nieuwe fondslijn in het leven riep, Tomas Ross Crime.

Dat heeft de uitgeverij donderdag bekendgemaakt.

De drievoudig winnaar van De Gouden Strop voor het beste spannende boek gaat niet alleen talent begeleiden, maar ook werven. "De afgelopen jaren heeft de meer gelaagde thriller van (veelal) mannelijke Nederlandse auteurs aan terrein verloren terwijl de lezers er nog steeds zijn", zegt Ross in een verklaring.

Lezers nemen volgens de schrijver hun toevlucht tot vertaalde thrillers terwijl er genoeg talent van eigen bodem te vinden is. "Het is mijn doel om een kleine selectie van kwalitatief hoogstaande misdaadauteurs hun weg in het boekenlandschap te helpen vinden."

Donald Nolet

De eerste nieuwe misdaadauteur van Nederlandse bodem die onder de hoede van Ross wordt uitgegeven is Donald Nolet. Hij debuteert in oktober met Versleuteld. In het najaar worden onder leiding van Ross ook schrijfworkshops en een schrijfwedstrijd georganiseerd.

Uitgeverij Cargo werd opgericht als onderdeel van uitgeverij De Bezige Bij. Onder de gevestigde auteurs die aan de uitgeverij verbonden zijn, bevinden zich Karin Slaughter en Jo Nesbo. Ross is onder meer bekend van boeken als Bèta, Koerier Voor Sarajevo, De Zesde Mei en Onze Vrouw In Tripoli.