A.F.Th. van der Heijden heeft in het Letterkundig Museum in Den Haag de P.C. Hooftprijs 2013 in ontvangst genomen voor zijn gehele ouevre.

Aan de prestigieuze onderscheiding is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Het is de eerste keer dat Van der Heijden bij een prijsuitreiking verschijnt sinds het overlijden van zijn zoon Tonio in 2010.

Hij presenteerde bij de uitreiking bovendien een nieuwe roman, De Helleveeg. Deze verschijnt op 6 juni, maakte uitgever De Bezige Bij eerder deze maand bekend.

Bijna 30 boeken

Adri (A.F.Th.) van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht.

De auteur verwierf grote bekendheid met onder meer de romancyclus De tandeloze tijd, Het schervengericht en met Tonio, waarin Van der Heijden het verlies beschrijft van zijn in 2010 door een ongeluk omgekomen zoon.

De Helleveeg is onderdeel van De tandeloze Tijd.

De jury van de P.C. Hooftprijs, onder leiding van Rudi Wester, noemt zijn oeuvre, inmiddels bijna dertig boeken, 'één werk'.

''Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.''

Beschrijvingskunst

Volgens de jury is de stijl van Van der Heijden ''ongeremd en retorisch, kent het weinig beperkingen en barst het soms bijna uit zijn eigen zinsverband.'' Hij heeft "de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht".

Van der Heijden heeft al diverse literaire prijzen ontvangen. In 2011 kreeg hij voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs. Vorig jaar werd Tonio onderscheiden met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Eerder kreeg hij onder meer de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs.

Sterfdag

De P.C. Hooftprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. Sinds 1947 wordt de prijs elk jaar uitgereikt rond de sterfdag van dichter Pieter Cornelis Hooft op 21 mei. Dat jaar werd zijn 300ste sterfdag herdacht.

De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De P.C. Hooftprijs ging vorig jaar naar dichter Tonnus Oosterhoff. In 2011 werd schrijver en journalist Henk Hofland onderscheiden en in 2010 won Charlotte Mutsaers, ook voor verhalend proza.

Achtergrond: P.C. Hooftprijs heeft roemruchte reputatie