Het nieuwste boek van Dan Brown, Inferno, staat deze week bovenaan de Nederlandse bestsellerlijst. De Amerikaanse auteur verstoot daarmee Heleen van Royen van de eerste plaats.

Dat blijkt uit De Bestseller 60 die woensdag verscheen. Van Royen staat nu met De Hartsvriendin op de vijfde plek.

De Nederlandse vertaling van Inferno staat op de eerste plaats en de Engelse uitgave op plek twee.

De thriller kwam vorige week uit en is ook volgens bol.com succesvol. "Dagelijks gaan honderden exemplaren over onze digitale toonbank", vertelde een woordvoerder van de internetwinkel dinsdag. "Het is goed mogelijk dat Inferno een van de allerpopulairste boeken van het jaar wordt."

Beter dan verwacht

Ook de uitgever van Inferno, Luitingh-Sijthoff, is blij met de verkoop van het boek. De thriller van Brown, die onder meer de bestsellers De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie schreef, verscheen in een oplage van 300.000 exemplaren.

"Dat aantal laat al zien dat wij goede resultaten verwachtten", meldde de uitgever. Maar de huidige resultaten zijn beter dan verwacht.

In deze economische tijden zijn boekhandels volgens de uitgever 'voorzichtig'. Winkels waren aarzelend in het bestellen van Inferno. Inmiddels zijn al veel extra bestellingen geplaatst.

Timing

Zowel bol.com als Luitingh-Sijthoff benadrukt dat een deel van het succes van Inferno te danken is aan de naamsbekendheid die de 48-jarige Brown al had. De populariteit van onder meer De Da Vinci Code zorgt dat mensen ook de nieuwste Dan Brown willen lezen.

Daarnaast is de timing van de lancering van het boek handig, vertelde bol.com vorige week. "Vlak voor de zomervakantie doen dit soort titels het goed."