Schrijver Gerbrand Bakker heeft een belangrijke Britse literatuurprijs gewonnen. Voor zijn boek De Omweg uit 2010 kreeg hij dinsdag de Independent Foreign Fiction Prize.

Dat is een onderscheiding van de krant The Independent voor de beste buitenlandse roman die vertaald is uitgegeven in Groot-Brittannië. Bakker en zijn vertaler krijgen 10.000 pond (bijna 11.800 euro).

De Omweg (The Detour) gaat over een vrouw uit Amsterdam die na een affaire met een student vlucht naar een afgelegen boerderij in Wales.

De roman is volgens de jury ''snel bewegend en ogenschijnlijk recht voor zijn raap, maar met mysterieuze verborgen dieptes''. In het boek combineert Bakker ''een hypnotisch verhaal met een geheimzinnig gevoel voor plaats en een sfeer van sombere, onweerstaanbare dreiging''.

De andere genomineerden waren Ismail Kadare uit Albanië, Dasa Drndic uit Kroatië, de Zuid-Afrikaan Chris Barnard en de Spanjaard Enrique Vila-Matas.

Eerdere winnaars van de prijs zijn Milan Kundera uit Tsjechië, de Portugees José Saramago en Orhan Pamuk uit Turkije. De laatste twee hebben ook de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen.