Duizenden historische foto's, afbeeldingen en documenten uit de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) zijn vanaf september beschikbaar op Wikipedia.  

Dat maakten de twee instellingen donderdag bekend.

Hiermee hopen de KB en het NA dat ook in het buitenland mensen beter bij het materiaal kunnen.

Het gaat vooral om materiaal dat afkomstig is uit de middeleeuwen, omdat hier geen auteursrecht op geldt. De twee instellingen werken samen met Wikimedia Nederland, de vereniging van vrijwilligers die artikelen op de internetencyclopedie aanmaken.

Topje van ijsberg

Op de websites van de instellingen staan delen van de collecties al jaren online, maar volgens de KB is dat nog maar het topje van de ijsberg. ''Van ons hele archief is nog maar 10 procent gedigitaliseerd. Mensen denken misschien dat alles over de Nederlandse geschiedenis op internet staat, maar dat is niet zo", zei een woordvoerder.

Bovendien zullen ook mensen buiten Nederland sneller bij de historische stukken komen. ''Wikipedia is natuurlijk een internationaal begrip. Gebruikers over de hele wereld kunnen straks makkelijker iets over het historische Nederland opzoeken dan nu het geval is'', benadrukt een NA-zegsman.