Bram Moszkowicz wil niet "een man worden die blijft hangen in zijn grieven", schrijft hij in zijn boek Onkruid, dat woensdag in beperkte kring werd gepresenteerd. 

Toch is het boek vooral een sneer naar journalisten en de Orde van Advocaten. Vorige maand werd de voormalig advocaat definitief uit zijn ambt gezet

''Vanaf morgen'', schrijft Moszkowicz in de voorlaatste zin, ''zal ik me enkel nog bekommeren om zaken die geen mens kapot kan schrijven, die niet te schrappen zijn.''

In het boek maakt hij zich nog volop druk over dat soort zaken: de ''machinaties van de media'' en hun dienaren die Moszkowicz - in zijn ogen - in professioneel opzicht over de kling hebben gejaagd, over de schrapping van het tableau, eerst door de Raad van Discipline en vervolgens, in hoger beroep, door het Hof van Discipline, door Moszkowicz omschreven als ''executiepeloton''.

Titel

De titel van het boek is een vergelijking met de, wat Moszkowicz betreft, "halve waarheden en leugens" die over hem verspreid werden. "Je trekt wat uit en je schraapt wat weg, en een paar dagen later kun je opnieuw beginnen", schrijft hij daarover.

Moszkowicz zinspeelt uitvoerig op de mogelijkheid dat de Orde van Advocaten hem heeft geslachtofferd, om een door staatssecretaris Fred Teeven voorgestelde, extra toezichthouder voor de advocatuur buiten de deur te houden.

Door Moszkowicz in zijn eigen zaak op te offeren, zou de Orde laten zien dat de beroepsgroep de eigen tuchtrechtelijke boontjes wel kan doppen, is zijn theorie.

In het boek geeft Moszkowicz een paar tekortkomingen toe die mede tot de tuchtzaak hebben geleid, maar hij legt ook nog eens uit dat de soep vooral niet zo heet gegeten had moeten worden als hij werd opgediend. Zo zet hij uiteen dat het aannemen van contante betalingen in zijn kantoor onontkoombaar was en noodzakelijk om mensen van rechtshulp te kunnen voorzien.

Onrecht

De meeste pagina's besteedt Moszkowicz aan het onrecht dat hem in zijn ogen is aangedaan door journalisten, die grosso modo worden neergezet als 'krabbelaars en babbelaars' - onkruid.

Twee verslaggevers van NRC Handelsblad krijgen het vooral te verduren. Deze krant legde in de zomer van 2011 met een stuk over de fiscale problemen van Moszkowicz de kiem voor het onderzoek dat de deken van de Amsterdamse orde een paar maanden later startte. Moszkowicz verwijt hen onder meer dat zij liegen.

Moszkowicz ambieert geen terugkeer in de advocatuur, zoals hij al eerder zei. Wat hij wel gaat doen, staat nog niet vast. ''Schrijven bevalt mij wel'', noteert hij.

Kritiek

Moszkowicz heeft zich al voorbereid op de kritiek op het boek, die volgens hem onvermijdelijk is. "Het zou me niet verbazen als ik na verschijning van dit boek zal horen dat een onsje meer nederigheid me beter had gepast", zegt hij in De Telegraaf.

"Ik heb geprobeerd om het zo genuanceerd mogelijk op te schrijven. Ik wil het geen afrekening laten zijn, daar zijn 'ze' niet belangrijk genoeg voor."

Ook al heeft hij zich de afgelopen tijd niet verveeld, een beetje mist hij de advocatuur wel. "Het blijft vervelend en raar dat je iets wat je het liefste doet, niet meer mag doen. Er is een zekere leegte." Een terugkeer in de advocatuur is in theorie mogelijk, maar wat Moszkowicz betreft "uitgesloten". "Ik wil geen deel meer uitmaken van die wereld."