Breedgeschouderde spionagethriller die een ereplaats verdient in deze Maand van het Spannende boek. Een Amerikaanse huurmoordenaar wordt in 1936 naar Duitsland gestuurd om een hoge militaire pief in Hitler's staf om te leggen.

Paul Schumann is een New-Yorkse hitman die in de val wordt gelokt. Hij kan kiezen tussen een klus klaren in Duitsland, of de bajes in. Hij kiest voor de eerste optie. Zijn cover is verslaggeving voor de Olympische Spelen die dat jaar in Berlijn worden gehouden. Maar de eerste verklikker zit al aan boord van het schip dat hem naar nazi-Duitsland brengt, en voordat Schumann een voet aan wal heeft gezet heeft de geheime dienst hem al op de korrel. Schumann heeft al zijn skills nodig om Hitler's man te pakken te krijgen, en daarbij uit handen van de nazi's te blijven.

Speurwerk

Deaver is voornamelijk bekend door het ingenieuze speurwerk van de invalide maar oh zo scherpe speurder Lincoln Rhyme en zijn muze Amalia Sachs. Al is The Garden of Beasts voornamelijk een spionagethriller, de Deaver-fans kunnen gerustgesteld zijn: ook hier is een gewiekste Duitse rechercheur bezig als de Teutoonse evenknie van Rhyme, en die eenzelfde salamitechniek hanteert om verdachte op te sporen. Die verdachte is Schumann.

Maar waar dit boek vooral op drijft, is Deaver's knappe beschrijving van het interbellum van Duitsland. Het dictatoriale apparaat van de paranoia Hitler houdt de burgers in een wurggreep, dwingt iedereen tot collaboratie en is meedogenloos voor wie ook maar 1 vingertje tegen het systeem durft te heffen. Niet alle Duitsers waren fout is een obligaat gegeven, maar Deaver weet dat toch kundig aan te wenden om de spanning op te zwepen.

(The Garden of Beasts - Jeffrey Deaver. Uitgeverij Nilsson & Lamm)