Dit vakantieboek met korte verhalen van een rits Nederlandse schrijvers, is alleen al de moeite waard vanwege het droogkomische voorwoord van Arnon Grunberg. Hilarisch beschrijft hij 7 wetten volgens welke een vakantieliefde zou moeten verlopen. Dat doet hij scherp, en dat doet hij spotlustig. Zijn zogenaamde medeleven komt daardoor des te harder aan.

Het is aan de schrijvers om dit niveau vast te houden, en het dubbelzinnige thema De Koffer In vorm te geven. Dat doen ze bijna allemaal met verve, en Nederlandse schrijvers houden sowieso wel van seksverhalen. Bij Kristien Hemmerechts weet je dat je een supergeil vakantieverslag zult krijgen. Sinds haar keuzefragment bij Zomergasten, met dat afstotelijk pomp-apparaat uit een pornofilm, verwacht je vanzelf dat ze van jetje zal doen. Ze stelt niet teleur.

Sympathiek

Het personage van Joost Zwagerman zeurt wat op de bekende Zwagerman-manier over het terugkomen in een regenachtig Amsterdam, maar A.F.Th. van der Heijden gaat wel weer los. Op een goedkope camping in Spanje wordt hij zo horendol van een Franse deerne, dat hij klaar is voor een verkrachting. Zijn personage is desondanks bijzonder menselijk, en niet bepaald sympathiek. En passant deelt hij ook nog een sneer uit aan Franco: toch wel knap voor een kort verhaal.

Liefdadigheid

Ronald Giphart had het misschien te druk met liefdadigheid (wat is zijn nieuwste project?) want in deze bundel is een gedeelte opgenomen uit zijn al veel eerder verschenen boek Ik Ook Van Jou, dat lawaaierige liefdesverhaal met veel lawaaierige mensen. Bij Manon Uphoff is er weer niks vrolijks te bekennen in haar verhaaltje over een dertienjarige met ontluikende seksuele driften. Niet slecht geschreven, maar seks kan ook leuk zijn, Manon. Niet voor een onzekere dertienjarige, dat is waar, maar tis wat neerslachtige in dit doorgaans luchthartige vakantieboek voor op een heet strand.

Verder nog bijdragen van Neêrlands Hoop in Warme Dagen van Lydia Rood, Rosita Steenbeek, Rascha Peper, Janneke Jonkman, Walter Kraut, e.v.a. Conclusie: De Koffer In, dat boek. Het is leuk.

(De Koffer In - verzamelbundel. Uitgeverij: Prometheus)