Vorig jaar zette Matthew Pearl in één klap zijn naam op de wereldkaart met de literaire detective The Dante Club. Een terecht succes. De piepjonge, alom gelauwerde debutant leverde een dijk van een thriller af, waarin hij de ontzagwekkende wereld van Dante’s Goddelijke Komedie verwerkte tot een uitermate spannend verhaal.

Pearl is dan ook een cum laude Harvard student, en won de Dante Prize van de Dante Society of America. Die Society is opgericht door dezelfde mannen die hij in zijn boek opvoert als hoofdpersonages.

Literaire genieën in Boston, eind 19de eeuw, toegewijd aan de vertaling van Dante’s werk. Diens baanbrekende Goddelijke Komedie was indertijd niet ieders ‘cup of tea’, want voor de verspreiding van het oud-Italiaanse gedachtegoed over Hel, Vagevuur en Verdoemenis was het land nog niet klaar, aldus het protestantse bestuur van Harvard University.

Dante en moorden

De heren laten zich niet ontmoedigen, en continueren hun wekelijkse vertaalsessies. Dan wordt Boston opgeschrikt door een aantal moorden. De professoren komen er gaandeweg achter dat de moorden op dezelfde gruwelijke wijze worden gepleegd als in het werk van hun literaire grootheid.

De schrandere detective die het speurwerk verricht, voelt dat er ergens een overeenkomst is tussen de Dante Society en de moorden, maar weet er niet de vinger op te leggen. Ondertussen vinden steeds meer mannen hun einde zoals beschreven in de Goddelijke Komedie.

Een parel van een auteur

Pearl heeft een bewonderenswaardige prestatie geleverd met dit boek. Het leven van Boston rond 1865 wordt beeldend neergezet, met literaire sessies van wijze professoren bij de open haard waarbij je het hout kunt horen knapperen.

Pearl is een geboren stijlvirtuoos, en weet in het bedaarde circuit van de uitgevers- en universitaire wereld een sinistere ondertoon te verwerken. Zijn boek is ook een fraaie periodeschets, geplaatst in het historische kader van de beëindigde Burgeroorlog en nieuwe slavernijwetten. Naast een zenuwslopende thriller is De Dante Club daarmee ook een gepolijste, maatschappijkritische roman. Die Pearl moet een gemotiveerde student zijn geweest. (De Dante Club – Matthew Pearl. Uitgeverij Bert Bakker.)