A.F.Th. van der Heijden zal bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs zijn nieuwe roman De helleveeg presenteren.

De schrijver krijgt op 30 mei de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn nieuwe roman ligt op 6 juni in de winkel, maakt uitgever De Bezige Bij dinsdag bekend.

Van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de HerengrachtHij verwierf grote bekendheid met onder meer de romancyclus De tandeloze tijd, waar ook deze nieuwe roman onderdeel van is.

In De Helleveeg keert de auteur volgens zijn uitgever terug naar "het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus".

"We maken kennis met Albert Egberts' tante Tiny, die behalve met smetvrees ook behept is met een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf vader geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen."

Tonio

Het is de eerste roman die Van der Heijden publiceert na Tonio uit 2011, waarin hij het verlies beschrijft van zoon die door een ongeluk om het leven kwam. Daarvoor ontving hij de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Eerder was het nog de vraag of Van der Heijden zelf bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aanwezig zou zijn. Sinds het overlijden van zijn zoon Tonio in 2010, is de auteur niet meer bij een prijsuitreiking verschenen.