Schrijfster en illustratrice Joke van Leeuwen heeft de Duitse James Krüss Preis voor internationale kinder- en jeugdliteratuur gewonnen. Ze krijgt de prijs voor haar oeuvre.

Het is de eerste keer dat deze award is toegekend.

Volgens de jury is elk boek van Van Leeuwen een klein kunstwerk. ''Haar boeken hebben een maatschappijkritische ondertoon en laten zien dat de schrijfster zich hard maakt voor kinderrechten. Dat is een overeenkomst met het werk van James Krüss.''

Ze speelt volgens de jury met de beeldvormen van de taal, en met de symboliek van beeldtaal. "De schrijfster en illustrator beheerst taalkundige en visuele middelen op grandioze wijze."

Iep!

Van Leeuwen is onder meer bekend van de jeugdboeken Een Huis met Zeven KamersDeesje en Iep!. Ze won verschillende keren de Gouden Penseel en de Zilveren Griffel.

Ook is ze bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, de Theo Thijssen-prijs en de Constantijn Huygens-prijs.

Vertalers

Ook de twee vaste vertaalsters, Hanni Ehlers en Mirjam Pressler, die veel boeken van de Nederlandse schrijfster vertalen in het Duits, eert de jury met deze prijs.

De nieuwe prijs is vernoemd naar en een nagedachtenis aan de Duitse schrijver James Krüss (1926-1997), een van de meest succesvolle kinderboekenschrijvers van Duitsland. Krüss won onder meer de belangrijkste prijs voor internationale kinderboeken, de Hans Christian Andersenprijs in 1986.

Een van zijn belangrijkste romans gaat over Tim Daalder, de jongen die zijn lach verkocht aan de duivel. De Internationale Jugendbibliothek in München waar de prijs op 4 juli wordt uitgereikt, beheert een deel van de nalatenschap van de auteur.