Het nieuwste boek van Dan Brown, Inferno, heeft in Nederland een bijzonder hoge oplage van 300.000 exemplaren. Het boek verschijnt dinsdag wereldwijd op hetzelfde tijdstip.

Voor uitgever Luitingh-Sijthoff is Inferno "een van de belangrijkste boeken van het jaar", zegt een woordvoerder.

De oplage is bijzonder hoog. Ter vergelijking: het nieuwste boek van J. K. Rowling, Een Goede Raad, had in september een eerste oplage van 220 duizend exemplaren.

Inferno verschijnt tien jaar na de Da Vinci Code. Dit boek, waarin professor Robert Langdon bij een zoektocht naar de Heilige Graal een groot geheim van de katholieke kerk ontdekt, maakte de Amerikaanse schrijver in een klap wereldberoemd.

In totaal werden vele miljoenen exemplaren van het boek verkocht. In Nederland gingen meer dan 400.000 boeken over de toonbank. Browns boeken worden uitgegeven in meer dan 50 landen.

Embargo

Over de inhoud van Inferno is nog bijna niets bekend. Tot dinsdag om 07.00 uur Nederlandse tijd rust er een wereldwijd embargo op het boek.

De vertalers hebben wekenlang in een bewaakte bunker aan de vertaling van de thriller gewerkt, meldt de uitgever.

In verschillende online boekhandels konden mensen het boek al reserveren. Zo zijn bij bol.com al duizenden exemplaren gereserveerd. De online winkel verwacht dat Inferno zeer goed zal verkopen. "Het boek vormt een impuls voor de boekenmarkt omdat het zo toegankelijk is", meldt een zegsman van bol.com. "Vooral in de aanloop naar de zomervakantie doen dit soort titels het goed."

In Inferno verdiept hoofdpersoon Robert Langdon zich in de wereld van Dantes Inferno. Dan Brown belooft "de lezers mee te nemen op een reis naar deze mysterieuze wereld, een landschap vol codes, symbolen en geheime doorgangen", zegt hij op zijn officiële Nederlandstalige website.