Derek B. Miller - Nacht in Noorwegen

Briljante misdaadroman met een ongewone hoofdpersoon: een oud-marinier op leeftijd, Sheldon Horowitz genaamd.

Als er dit jaar een betere misdaadroman komt dan Nacht in Noorwegen, zal ons calvinistische hart het nog zwaar krijgen.

Het debuut van Derek B. Millers is voortreffelijk op elk gebied.

Het hoofdpersonage Sheldon Horowitz is een New Yorkse jood die na zijn vrouws dood naar Noorwegen wordt gehaald door zijn kleindochter, en daar in het staartstuk van zijn leven de kans krijgt om te schitteren als de aurora borealis.

Denkers

Sheldon wordt geplaagd door zijn verleden als marinier in Korea. Zoon Saul trad later in zijn voetsporen en ging naar Vietnam. Niet omdat de Horowitzen van die vechtlustige krijgers zijn.

De Horowitzen zijn eerder denkers met een stevige moraal. Ze vinden dat zij het land dat zijn nek had uitgestoken voor de joden, die systematisch in Europa werden uitgeroeid, hun toewijding verplicht zijn. Nee, dat is eerder wat Sheldon vond, en hij prentte dat zijn zoon Saul in.

De vader/zoon-relatie is een beeldschoon en ijzersterk en ontroerend uitgesponnen plotlijn in Nacht in Noorwegen. Sheldon is overtuigd dat hij als vader heeft gefaald. Zijn herinneringen en denkbeeldige gesprekken met zijn zoon, over de zin en onzin van hun bijdrage aan de oorlogen, vloeien in elkaar over.

Aforismen en wijsheden

Hij beziet het verleden vanuit alle perspectieven, en door de roman heen verrijkt Miller het verhaal met deze bespiegelingen op godsdienstig, filosofisch, zwartkomisch, tragisch, historisch en beschouwelijk gebied. Aforismen en wijsheden, stuk voor stuk prachtig verwoord, stuk voor stuk prachtig onderbouwd.

Miller verwerkt deze gedachten in het verhaal dat in het heden speelt. Kort na Sheldons aankomst in Noorwegen is hij getuige van een burenruzie, die vreselijk uit de hand loopt. Sheldon weet niet van de hoed en de rand, maar hij stelt een daad.

Een daad die hij op het Europese continent als spiegel wil voorhouden aan iedereen die ruim een halve eeuw daarvoor zijn deur potdicht hield voor mensen in nood. Hij redt een klein jongetje uit de benarde situatie en gaat met hem op pad, vastbesloten hem op een veilig spoor te zetten.

Toelatingsbeleid

Zo raakt Sheldon verwikkeld in een ernstige vete die is begonnen in de Balkan en die op Noorse bodem wordt voortgezet. En in dezen kraakt Miller stevige noten over het Noorse toelatingsbeleid, dat vanwege de gebrekkige administratie in de Balkan inzake oorlogsmisdadigers de Noorse politie hoofdpijndossiers bezorgt.

Dit is een invalshoek die door rechercheur Sigrid, alweer zo'n klinkend personage, wordt uitgediept.

Nacht in Noorwegen is een daverend debuut. En bovenstaande zijn slechts de hoofdlijnen, een kijkgaatje waarachter het kolossale enchanted forest van Miller schuilgaat. Een auteur die, net als held Sheldon, de wereld heel veel te bieden heeft.

Uitgeverij Atlas Contact
Vertaling Sandra van de Ven

Lees meer over:
Tip de redactie