Spaanse schrijver José Luis Sampedro dood

De Spaanse schrijver José Luis Sampedro is maandagochtend op 96-jarige leeftijd in Madrid overleden.

Dat heeft zijn echtgenote na zijn crematie dinsdag laten weten. Sampedro kreeg bekendheid met zijn roman La sonrisa etrusca (1985), die als De Etruskische glimlach in het Nederlands is vertaald..

Sampedro was econoom en gold als scherp criticus van de huidige economische en sociale toestand in Spanje. Hij steunde de Indignados (verontwaardigden), die enkele jaren geleden overal in het land de straat opgingen om tegen het bezuinigingsbeleid van de regering te demonstreren.

Sampredo heeft gewerkt bij de Banco Exterior de España en als docent aan universiteiten. In de jaren 60 richtte hij een economisch onderzoeksinstituut op, dat 3 jaar later op last van de regering van dictator Francisco Franco werd gesloten.

Sampedro schreef behalve ongeveer tien romans ook verscheidene wetenschappelijke boeken over economische vraagstukken. Zijn in 1947 onder de dictatuur geschreven boek La sombra de los días verscheen pas in 1994. Het Spaanse ministerie van Cultuur kende hem in 2011 de Nationale Prijs van de Spaanse Letteren toe.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie