Chileense forensisch specialisten hebben het lichaam van Nobelprijswinnaar Pablo Neruda opgegraven. 

Ze willen de doodsoorzaak van de dichter vaststellen, om zo een einde maken aan vier decennia van onzekerheid over de omstandigheden rondom zijn overlijden.

De officiële lezing tot nu toe is dat de auteur overleed aan kanker. Neruda's chauffeur en anderen hebben daar altijd aan getwijfeld. Zij denken dat hij werd vergiftigd door de militaire dictatuur in Chili.

Het hoofd van de medisch-juridische dienst in het Zuid-Amerikaanse land, Patricio Bustos, zegt dat de resten in goede staat verkeren. Het stoffelijk overschot wordt van Isla Negra aan de kust overgebracht naar hoofdstad Santiago om onderzocht te worden.

Allende

Neruda was naast gevierd dichter ook links politicus. Hij had kunnen uitgroeien tot een belangrijke criticaster van de junta, ware het niet dat hij twaalf dagen na de militaire coup in 1973 op 69-jarige leeftijd overleed. Die staatsgreep maakte een einde aan de regering van de socialistische president Salvador Allende. Neruda was een vriend van Allende.

Het lijk van oud-president Allende werd in 2011 al opgegraven. Onderzoek bevestigde destijds dat hij zelfmoord had gepleegd in het presidentieel paleis, dat werd belaagd door militairen. Met de coup greep generaal Augusto Pinochet de macht in Chili.