Twee echtparen doen aan kruisbestuiving tijdens een dure duikerscursus. Door gebruik te maken van diverse vertelperspectieven houdt Zeh in het midden wat er precies gebeurt.

De Duitse Sven en zijn vrouw Antje hebben een duikschool op de Canarische Eilanden. Ze kennen elkaar al hun hele leven. De voormalige jurist gooide op een gegeven moment het roer om en vestigde zich als duikinstructeur op het toeristische eiland, Antje volgde.

Wie bij hun een cursus wil volgen betaalt daar een flinke duit voor, daar tegenover staat de exclusief persoonlijke benadering.

Op de dag dat Sven een stel uit Duitsland van de luchthaven haalt voor een duikcursus, benadrukt Zeh tijdens de autorit de sfeer van afzondering in het Canarische landschap en het onderkomen van Svens duikschool.

Geen getuigen

Dat isolement wordt met opzet beschreven, om geen eventuele getuigen in de buurt te hebben die kunnen beamen wat waar is en wat niet waar. Want al spoedig komen er uiteenlopende versies van de ontwikkelingen tussen de beide echtparen.

De cursisten uit Duitsland zijn de toneelspeelster Jola en haar partner Theo, een schrijver met een writer's block. Ze beleven er kennelijk plezier aan elkaar het leven zuur te maken en zoeken grenzen op.

Dat doen ze ook onder water, waar Sven de verantwoording als instructeur heeft. Met doodsverachting, en uit haat/liefde voor elkaar, betrekken ze Sven en zijn kalme leven als duiker op een afgelegen plekje in hun woelige relatie.

Magnolia

Ja, of niet? Want Zeh voert Jola en Sven als vertellers op en hun versies van wat er gebeurt verschillen hemelsbreed. Dan wordt het interessant. Wat tot dusver veel weghad van een reprise van Bitter Moon van Polanski (1992), over het opzoeken van grenzen via seks, ontvouwt de roman zich als een magnolia met universele thema's.

Over wat waarheid is, over waanbeelden die tot misstanden leiden, of een verstopt leven een idylle of laffe zelfloochening is.

Zeh laat de personages naadloos op de knappe, psychologische vertakkingen aansluiten. De onbehouwen bruutheid van Theo en de enigmatische Jola, die dat zowel fijn als vreselijk kan vinden, omdat machtstructuren in gewelddadige relaties diffuus zijn. De labiele of stabiele Antje en de ambivalentie van Sven.

Zeh dompelt haar cast onder met een woelige sonde waarin ze hun eigen nultijd (veilige duiktijd) lijken te bepalen, maar de lezer onherroepelijk mee het diepe in wordt gezogen.

Uitgeverij Anthos
Vertaling Hilde Keteleer