Schrijver Tomas Ross wil de Gouden Strop dit jaar niet opnieuw winnen. Hij zou het een 'devaluatie' van de prijs vinden als hij deze voor de vierde keer mee naar huis mag nemen.

Dat zegt Ross in Westbusiness presenteert Frits, een programma van Omroep West. Ross is dit jaar genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor beste thriller, voor zijn boek Onze vrouw in Tripoli.

Ross won de prijs onder meer in 2012. Naar eigen zeggen wilde hij deze toen al weigeren.
Liever zou hij genomineerd worden voor grotere prijzen als de Libris Literatuur Prijs. "Daar hoort het boek echt in. Niet in dat separate wereldje van de thrillers," aldus Ross.

De uitreiking van de Gouden Strop vindt plaats op 30 mei tijdens De Avond van het Spannende Boek. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Theo van Gogh

In de uitzending liet Ross verder weten dat hij met studenten van de Amsterdamse Filmacademie werkt aan een script voor een film over de moord op Theo van Gogh.

Volgens Ross wist de AIVD dat er plannen waren om Van Gogh te vermoorden, maar heeft zij destijds besloten niet te handelen. In het script zou naar voren komen waarom dat niet is gebeurd.

Volgens Ross zal er absoluut een film komen naar aanleiding van het script. Deze zou op 2 november 2014 in première moeten gaan.