Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai gaat een boek publiceren dat haar miljoenen zal opleveren.

Dat heeft de BBC donderdag gemeld. Ze heeft een contract getekend ter waarde van 2 miljoen pond (bijna 2,4 miljoen euro).

De 15-jarige activiste, die campagne voert voor meisjesonderwijs, zegt dat het boek haar eigen verhaal gaat vertellen en dat van miljoenen anderen die niet de kans krijgen om naar school te gaan. Het boek heet I am Malala (Ik ben Malala) en verschijnt in het najaar.

De Nederlandse uitgeverij Unieboek | Het Spectrum maakte vrijdag bekend de Nederlandstalige rechten te hebben verworven. Het boek zal vanaf 8 oktober in de Nederlandse winkels liggen.

Yousafzai werd in oktober in een Pakistaanse schoolbus in haar hoofd geschoten door de Taliban.

Grotendeels hersteld

In Pakistan was ze bekend om haar strijd voor onderwijs voor meisjes. De jonge activiste overleefde de aanslag ternauwernood. Ze onderging operaties in een ziekenhuis in Birmingham en herstelde grotendeels. Inmiddels gaat ze naar school in Engeland.

''Ik hoop dat het boek mensen over de hele wereld zal bereiken zodat ze zich realiseren hoe moeilijk het is voor sommige kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs'', aldus Yousafzai.

'Insipirerend verhaal'

Uitgevers Weidenfeld en Nicolson lieten weten dat de memoires onder meer gaan over wat er gebeurde op de dag dat Malala werd aangevallen.

Het boek vertelt ook ''het inspirerende verhaal van haar vastbeslotenheid om zich niet door radicalen te laten intimideren'' en over de steun die ze van haar familie kreeg in haar strijd.