Schrijfster Esther Gerritsen is met haar boek Dorst genomineerd voor de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs (DJP). Het boek staat ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs.

In totaal zijn tien boeken genomineerd voor de Vlaams-Nederlandse prijs voor het beste jongerenboek van afgelopen jaar. Vijf boeken maken kans op de prijs in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf titels kunnen winnen in de categorie vertaald.

Volgens de jury van DJP gaat het om "boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassen". 

'Young adult fiction' is in de Angelsaksische wereld al decennialang een bloeiend genre en wint ook in Nederland terrein, aldus de jury.

Dorst

Naast Gerritsen zijn auteurs Hanneke Hendrix (De verjaardagen), Myrthe van der Meer (Paaz), Philip Huff (Niemand in de stad) en Renée van Marassing (Strak Blauw) ook genomineerd in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig.

Gerritsen (1972) heeft voor Dorst ook al nominaties voor de Libris Literatuurprijs en voor de Opzij Literatuurprijs op zak.

In haar roman beschrijft Gerritsen de weerbarstige relatie tussen een ongeneeslijk zieke moeder en haar wankelmoedige dochter.

Publieksprijs

Vanaf woensdag is de stemperiode geopend voor de Publieksprijs van de DJP. Op de website kunnen jongeren tussen de 15 en 30 jaar stemmen op hun favoriete boek.

Op dinsdag 16 april worden de winnaars van de juryprijs en de publieksprijs van elk 15.000 euro bekend gemaakt op de School voor Journalistiek in Utrecht. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Vorig jaar won Arjen Lubach de publieksprijs voor zijn roman Magnus. De juryprijs voor beste Nederlandse roman ging naar Anne-Gine Goemans voor haar boek Glijvlucht. De Ierse schrijver Paul Murray won in de categorie best vertaalde boek met Skippy tussen de sterren, dat is vertaald door Dirk-Jan Arensman.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door de stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen. De onderscheiding wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte.