Joop Schafthuizen, levensgezel van de overleden schrijver Gerard Reve, heeft een bodemprocedure verloren over publicatie van het derde deel van een biografie.

Schafthuizen was het niet eens met de inhoud van het boek De late jaren 1975-2006, geschreven door Nop Maas. Dat heeft de advocaat van uitgeverij Van Oorschot en van Maas maandag bevestigd.

Het derde deel ligt al lang in de boekhandels en hoeft nu niet uit de schappen, waar Schafthuizen om had gevraagd. Schafthuizen verloor er al eerder een kort geding over.

Schafthuizen liet enkele maanden daarna weten dat hij genoeg had van het procederen. "Ik heb geen zin om er nog langer wakker van te liggen", zei hij toen. Hij trok zijn advocaat terug. In de procedure is nog wel uitspraak gedaan.

Hij vindt dat met publicatie zijn privacy is geschonden, dat niet alle gewenste correcties zijn doorgevoerd en hij noemt het boek kwetsend.

Geen toestemming

Schafthuizen zou de auteur geen toestemming hebben gegeven voor publicatie. Voor zover hij dat wel had gedaan, zou hij hebben geleden aan een ernstige depressie, stelden zijn advocaten eerder.

De rechtbank in Amsterdam verwerpt de bezwaren van Schafthuizen en concludeert dat hij wel de kans heeft gekregen om controle te houden over wat er wel en niet over zijn privéleven in het boek zou komen. Hij heeft drukproeven gekregen en mocht wijzigingen aanbrengen, die ook zijn doorgevoerd.