Britse wetenschappers hebben de beroemdste werken van de Griekse schrijver Homerus preciezer gedateerd dan ooit.

Het taalgebruik in de Ilias en de Odyssee wijst erop dat de meesterwerken van Homerus rond het jaar 762 voor Christus zijn geschreven.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Reading in het wetenschappelijk tijdschrift BioEssays. De nieuwe datering van de epische gedichten is veel preciezer dan eerdere schattingen die uitgingen van de 7e of 8e eeuw voor Christus.

De wetenschappers gebruikten een statistisch model om het vocabulaire van Homerus te vergelijken met modern Grieks.

Beker

Bij de analyse gingen ze uit van wetenschappelijke gegevens over de snelheid waarmee woorden in talen veranderen en uit de mode raken. Op basis van deze taalevolutie werd de tekst gedateerd.

Volgens het model valt met 95 procent zekerheid te zeggen dat de Ilias en Odyssee zijn geschreven tussen 367 en 1157 voor Christus. Maar de analyse leidde ook tot een meest waarschijnlijk jaartal: 762 voor Christus.

Die schatting komt overeen met historische vondsten, zoals de beroemde beker van Nestor. Deze beker bevat een inscriptie uit de Ilias en is door wetenschappers gedateerd op 723 voor Christus.

Geen toeval

Volgens hoofdonderzoeker Mark Pagel kan het bijna geen toeval zijn dat de uitkomsten van het statistisch model dicht bij die datum in de buurt zitten.

"Dit model houdt geen rekening met de historie, het weet niet eens wie Homerus is", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.com. "Deze studie laat zien dat taal op een verbazingwekkend regelmatige manier evolueert."