Duizendpoot Lubach verzwikt een paar enkels met deze Dan Brown-achtige complotthriller. Alleen leuk als je van het genre houdt.

Arjen Lubach kan en doet van alles en heeft nu zijn talenten aangewend voor een complotthriller. Weinig mis mee, maar ook niets opzienbarends.

Wie Lubachse originaliteit verwacht, zal die in deze thriller niet aantreffen, want alle uitgesleten paden worden bewandeld met degelijke schoenen. Er zijn de geijkte personages zoals de geleerde professor met zijn 2 voor 12-hoofd, twee leuke jonge meiden (van wie eentje wiskundebolleboos), en een onzichtbare puppetmaster die 'Vier' wordt genoemd.

Deze Vier pookt de boel vanachter de schermen op en stuurt zijn twee onderknuppels in het veld aan. Bij laatstgenoemden zou er overigens wel sprake kunnen zijn van de fameuze Lubachse humor (of is die onbedoeld?) want ze blunderen als het duo Slap & Stick.

Document

Het vertrekpunt van het verhaal is een document dat Nederland zal veranderen, een platitude waar Browniacs van smullen. Het document is zo belangrijk dat er eerst een professor voor wordt vermoord. Zijn wiskundige dochter komt terug van haar vakantie in Zuid Frankrijk, waar ze met haar vriend en baby verbleef.

Eenmaal in Nederland detecteren haar mathematische hersens een cryptische speurtocht , waarna zich een groepje goeien en een groepje kwaaien vormen die op dezelfde Neêrland-schokkende info jagen met uiteenlopende motieven.

Amsterdam

De personages stappen door het vertrouwde decor van Amsterdam (Vijzelgracht, Nieuwe Spiegelstraat, bibliotheek op het Koningsplein), wat eerder knus dan spannend is. Je kan de trams en orgelman praktisch horen. Qua kennisoverdracht, want die is in dit genre altijd encyclopedisch, wordt naar de lezer toe ook de gangbare methode gebruikt.

Die gaat als volgt: zet poppetje 1 mét specifieke kennis tegenover poppetje 2 zonder die kennis. Laat poppetje 2 vragen stellen als "Hoe zit dat dan?" en "Wat gebeurde er toen?" en "Wat bedoel je?" zodat poppetje 1 wikipagina’s info kan spuien, waarmee alle historische vertakkingen van de plot worden doorlopen.

En zo mutselt het verhaal best aardig voort naar de finale. Wat bommen en granaten, een paar doden en enkele vondsten, alles geheel binnen de perken van het genre. Weinig verrassend.

Uitgeverij Podium