AMSTERDAM - De bundel Mi have een droom van oud-Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr is tijdens de Poëzieweek 2013 het best verkocht.

Dat maakt de stichting CPNB dinsdag bekend.

Ook de tweede plaats in de top 10 is voor Nasr, voor zijn bundel Dichter draagt voor. Aan het begin van de Poëzieweek nam hij afscheid als Dichter des Vaderlands en werd zijn opvolger Anna Vegter geïnstalleerd.

Tijdens de week werden in Nederland driemaal zoveel poëziebundels verkocht als in een gemiddelde week. In Vlaanderen was dat bijna tweeënhalf keer zoveel.

De Poëzieweek werd dit jaar voor het eerst gehouden, als bundeling van activiteiten als Gedichtendag, de uitreiking van de VSB Poëzieprijs en het Gedichtenbal.

Anna Enquist

Anna Enquist schreef het Poëziegeschenk Een kooi van klank, dat tijdens de week cadeau werd gegeven bij besteding van 15 euro aan poëzie in de boekhandel.

Haar bundel Gedichten 1991-2012 werd tijdens de week goed verkocht en staat op plaats 3 van de lijst best verkochte poëziebundels tijdens de week.

De winnaar van de VSB Poëzieprijs Esther Naomi Perquin staat met haar bundel Celinspecties op de zesde plaats.

Vlaanderen

In Vlaanderen is Je buik van pimpelmees van Hugo Claus de bestverkochte titel. Dit werk staat in Nederland op de tiende plaats. Ook Nasr en Enquist werden daar goed verkocht en staan op plaats 3 en 4.

In 2012 was De tijd vliegt, maar de dagen zijn te traag van Jean Pierre Rawie de bestverkochte bundel. Deze staat ook dit jaar in de top 10, op de zevende plaats.

Ook Mijn naam is legioen van Menno Wigman en Geef de moed niet op van Toyo Shibata behoorden al tot de bestverkochte poëziebundels van 2012 en staan dit jaar opnieuw in de top 10.