AMSTERDAM - De Utrechtse dichter en universitair docent Onno Kosters is de winnaar van de vierde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, het grootste poëzieconcours van Nederland. 

Juryvoorzitter en voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr reikte hem woensdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de eerste prijs van 10.000 euro uit voor zijn gedicht Doe-Het-Zelf.

De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de poëzieprijs met de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht. Iedereen kan inzenden en de jury beoordeelt de gedichten anoniem. Er wordt alleen naar de kwaliteit gekeken.

Bijna 2400 dichters uit Nederland en Vlaanderen zonden in totaal 9834 gedichten in, iets minder dan vorig jaar.

Letterkunde

Kosters (1962) doceert aan de Universiteit Utrecht Engelse letterkunde en vertalen. Hij heeft ook al drie dichtbundels gepubliceerd. De laatste, Anatomie van het slik, verscheen in 2010.

De gedichtenwedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de Poëzieclub, die de vorig jaar overleden Gerrit Komrij in 2001 oprichtte in zijn functie van Dichter des Vaderlands. De Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom, stelt het prijzengeld ter beschikking.

De winnaar van de gedichtenwedstrijd werd bekendgemaakt voorafgaande aan het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg. Dit poëzie-evenement vond voor de eerste keer plaats en vormde de afsluiting van de Poëzieweek.