WASHINGTON - Timothy Geithner, die vorige maand zijn functie van minister van Financiën van de Verenigde Staten neerlegde, gaat een boek schrijven over de aanpak van de kredietcrisis van 2008. 

Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Bij de crisis moest de Amerikaanse overheid honderden miljarden dollars in de banken pompen om de financiële sector te redden.

Geithner was minister van Financiën onder president Barack Obama vanaf januari 2009, en daarvoor stond hij vanaf 2003 aan het hoofd van de centrale bank van New York.

In het boek zal hij volgens de bron zijn rol in de crisis toelichten, waarbij grote banken en verzekeraars als Citigroup en AIG moesten worden gered, maar ook de autofabrikanten General Motors en Chrysler.

Regels

Ook zag de 51-jarige Geithner toe op de invoering van nieuwe bankregels en was hij betrokken bij de moeizame onderhandelingen in het Congres over de Amerikaanse begroting en schuld.

De oud-bewindsman heeft nog geen ontmoetingen gehad met uitgevers, aldus de ingewijde. President Obama droeg in januari Jack Lew voor als opvolger van Geithner. Hij is een belangrijke adviseur van Obama en was stafchef van het Witte Huis.