AMSTERDAM - Chris Kyle, de voormalig Navy Seal die naar eigen zeggen 160 mensen doodde in zijn carrière als scherpschutter en daar vervolgens een bestseller over schreef, is doodgeschoten.

Dat meldt Reuters op basis van verklaringen van een sheriff in Texas en de co-auteur van het boek American Sniper. Kyle zou, samen met iemand anders, zijn doodgeschoten op een schietbaan in Texas. Een verdachte is aangehouden.

Het betreft volgens de lokale media een 25-jarige man die vluchtte in de auto van een van de slachtoffers. Vijf uur later werd hij 100 kilometer verderop aangehouden. Volgens de Amerikaanse zender CNN gaat het om een voormalige marinier die lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom.

Irak

American Sniper gaat over de militaire carrière van Kyle, van 1999 tot 2009. Kyle was vooral actief in Irak. Hij kreeg twee zilveren sterren en vijf bronzen sterren voor getoonde moed. De ex-commando claimt in het boek de meest dodelijke scherpschutter in de Amerikaanse militaire geschiedenis te zijn.

''Het komt als een schok en het is onthutsend om te denken dat na alles wat Chris heeft meegemaakt, hij zo aan zijn einde komt. Want er waren zoveel manieren waarop hij gedood had kunnen worden in Irak'', zei Scott McEwen, co-auteur van het boek.

Newtown

Afgelopen maand werd Kyle nog geïnterviewd over de schietpartij op een school in Newtown en de groeiende vraag om wapenrestricties in Amerika. Kyle verklaarde, net als de Amerikaanse wapenlobby, tegen restricties te zijn en vóór de bewapening van speciaal getrainde docenten.