AMSTERDAM - Anne Vegter is de opvolger van Ramsy Nasr als Dichter des Vaderlands.

Dat is donderdag bekendgemaakt op Gedichtendag. Vegter (1958) wordt donderdagavond om 22.00 uur officieel geïnstalleerd door haar voorganger. Nasr neemt dan met een concert met het Metropoleorkest afscheid in Paradiso.

De nieuwe Dichter des Vaderlands is voor het eerst niet gekozen, maar benoemd op voordracht van een breed samengestelde commissie. Daarin zitten dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair redacteur van NRC Arjen Fortuin, dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

Vegter is de eerste vrouw die de komende 4 jaar het ambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie mag vervullen. Naast Nasr gingen de dichters Gerrit Komrij en Driek van Wissen haar voor. 

Hoog tijd

"Het werd hoog tijd dat een vrouw de taak op zich nam," schrijft Gebrandy namens de commissie in een toelichting.

Volgens de commissie is Vegter "een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden".

Ze debuteerde in 1989 met het kinderboek De dame en de neushoorn, dat werd bekroond met de Woutertje Pieterseprijs. In 1992 publiceerde ze haar eerste dichtbundel, Het veerde, dat volgens de commissie "liet zien dat er een dichter van formaat was opgestaan".

Daarna schreef Vegter behalve dichtbundels nog diverse kinderboeken, een bundel erotische verhalen en enkele toneelstukken. Maar volgens de commissie schemert in alle genres die zij beoefent door "dat Vegter in de eerste plaats een dichter is. Zelfs in haar tekeningen."

Niet makkelijk

Vegter schrijft geen gemakkelijke poëzie, vindt de commissie. "Niet dat haar werk ontoegankelijk zou zijn, integendeel, maar zij heeft niet de neiging wat dan ook te verbloemen."

De benoemingscommissie ziet in haar 'de perfecte' Dichter des Vaderlands, vanwege "haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen".

Radicaal middel

Vegter zelf laat weten dat ze haar nieuwe functie wil gebruiken om 'vrijheid van denken te heroveren' en poëzie wil 'inzetten als radicaal middel tegen de dominantie van politiek- economisch taalgebruik ten faveure van de verbeelding'.

Ze wil bijdragen aan een brede verspreiding van de poëzie en wil zich daarbij niet beperken tot de Randstad. In het voorjaar van 2014 gaat ze daarom op tournee langs regio's en plaatsen waar door bezuinigingen bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen.

Ook gaat ze initiatief nemen om het schrijven van poëzie te populariseren en tegelijk het niveau te verhogen. Ze zal bij haar bij haar activiteiten als Dichter des Vaderlands 'moderne media combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren'.

Poëzieweek

Het Dichterschap des Vaderlands is een initiatief van Koninklijke Bibliotheek, NRC Handelsblad, NTR, Poëzieclub en Poetry International.

De bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands en Gedichtendag maken onderdeel uit van de nieuwe Poëzieweek. Die duurt nog tot en met 6 februari.