AMSTERDAM - Ester Naomi Perquin heeft de VSB Poëzieprijs 2013 gekregen voor haar bundel Celinspecties.

Volgens de jury verdient Perquin de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel vanwege 'de verraderlijk luchtige toon en de onvoorspelbare wendingen' waarmee ze een 'gelaagde ruimte in haar bundel schept'.

Ze kreeg de prijs, een glaskunstwerk en 25 duizend euro, woensdagavond tijdens een feestelijke avond uit handen van juryvoorzitter Saskia Stuiveling.

De jury roemde het taalgebruik van Perquin, "soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos". In Celinspecties (uitgegeven door Van Oorschot) neemt ze "de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben."

Taak

"Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft", aldus het juryrapport.

Celinspecties is de derde bundel van de Nederlandse Perquin (1980), die in 2007 debuteerde en sindsdien diverse prijzen won. Voor haar vorige bundel Namens de ander ontving ze onder meer de J.C. Bloem-poëzieprijs 2011. En in 2010 kreeg ze de Anna Blamanprijs voor haar oeuvre tot dan toe.

Nominaties

Uit 75 ingezonden bundels die verschenen tussen 1 september 2011 en 31 augustus 2012 nomineerde de jury 5 bundels. De andere kanshebbers waren Vliegtuigmagneet van H.H. ter Balkt, Wijvenheide van Luuk Gruwez, Virtualia. Teletonen van Sybren Polet en Mijn naam is Legioen van Menno Wigman.

Tijdens de prijsuitreiking werd ook de bloemlezing De 100 beste gedichten gepresenteerd. Daarvoor koos juryvoorzitter Stuiveling koos uit alle ingezonden bundels haar 100 favoriete gedichten.

Poëzieweek

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs vindt sinds dit jaar plaats aan de vooravond van de nieuwe Poëzieweek, die donderdag van start gaat. Daarin vinden naast de prijs bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag en de bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands.

De week is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van onder meer stichting CPNB, Stichting Lezen Nederland, Stichting Lezen Vlaanderen, Poetry International en Poëzieclub.