Dichter des Vaderlands neemt afscheid met twee nieuwe bundels

AMSTERDAM - Bij zijn afscheid als Dichter des Vaderlands op 31 januari, publiceert Ramsey Nasr een bundel van zijn gedichten die hij in die functie schreef. Ook verschijnt een selectie van 'poëtische hoogtepunten'.

In Mi have een droom. Alle vaderlandse gedichten staat de complete productie die Nasr in zijn 4 jaar als Dichter des Vaderlands schreef. Dat maakt zijn uitgever De Bezige Bij dinsdag bekend.

De dichter publiceert de bundel tijdens een concert dat hij samen met het Metropole Orkest op 31 januari geeft in Paradiso.

Die dag wordt ook de nieuwe Dichter des Vaderlands geïnstalleerd. Deze wordt niet - zoals voorheen - gekozen, maar aangewezen door een breed samengestelde benoemingscommissie.

Poëzieclips

Een week eerder verschijnt de bundel Dichter Draagt Voor. 21 verfilmde gedichten. Daarvoor selecteerde Nasr 21 'poëtische hoogtepunten' uit de Nederlandse literatuur, die verfilmd zijn als 'poëzieclips'.

De filmpjes kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in het onderwijs, om "dichters als Focquenbroch, Leopold, Van Ostaijen en Vasalis op een aantrekkelijke manier te introduceren bij een nieuwe generatie". 

Vanaf 25 januari zijn de poëzieclips ook te zien op een speciale website.

Tip de redactie