Verzamelbundel korte verhalen van de Irese auteur, die met zijn roman Brooklyn zijn doorbraak beleefde.

De lege familie (oorspronkelijk: The empty family) is een mooi gevonden term voor de hoofdpersonages uit Tóibíns verzamelbundel die zich ontheemd voelen.

Ze zijn op reis, ze zijn geëmigreerd, ze hebben verbroken met hun naasten - stuk voor stuk zijn ze eenzelvige individuen die zich op eigen houtje trachten staande te houden. Met wisselend succes.

Nestwarmte

In negen vignetten beschrijft Tóibín hoe zijn personages op zoek blijven naar nestwarmte. Hebben ze geen directe familie, dan kiezen ze voor de omgeving waarin ze zijn opgegroeid om erkenning en herkenningspunten te vinden.

Of ze wenden zich tot vrienden, soms zelfs tot onbekenden in wie ze menen iets van zichzelf te herkennen. De eenzelvigheid van Tóibins reikt tot een bepaalde hoogte - iets wat uit eigen koker van de auteur komt, aangezien die de in zijn oeuvre altijd sterk heeft geput uit zijn jeugdervaringen.

Verbroken relaties

Bij verbroken familierelaties is er ook de werktuiglijke zelf verkozen vlucht, zoals die van de Ier uit Eén min één die zijn verleden lang op afstand weet te houden aan de overkant van de oceaan, maar uiteindelijk als door onzichtbare koorden terug wordt getrokken.

Mooi is het verhaal van een eigengereide vrouw met een succesvolle carrière in de filmindustrie (Twee vrouwen), die zich bij het scouten naar de ideale locatie in haar geboortestreek opeens afvraagt of haar arbeidsgeluk oprecht was.

Voorbij epoque

Tóibíns observaties en kennis van de mens is diepzinnig en hij schrijft met lange, sierlijke zinnen. Het soort inzichtproza dat voelt als een vertrouwde jas, een tikje verouderd zelf.

Alsof het uit een ander epoque komt, toen euro-intellectuelen aan de dinertafel nog vrijblijvende discussies konden aangaan over vraagstukken als 'geluk' en 'relaties'.

Uitgeverij De Geus
Vertaling Anneke Bok en Nan Lenders