AMSTERDAM - 2013 wordt het 'Jaar van het Voorlezen'. Dat is door de zogenoemde 'Leescoalitie' bekend gemaakt.

Dat meldt NRC Handelsblad. De leescoalitie, gevormd door Stichting Lezen, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en Stichting Lezen & Schrijven, benadrukt dat lezen voor iedereen belangrijk is.

1,5 miljoen Nederlanders hebben volgens de coalitie problemen met lezen en schrijven en noemt het daarom 'bijna een verborgen probleem.'

Al bij 15 minuten lezen of voorlezen per dag wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en vergroot het de woordenschat, aldus de samenwerkende organisaties.

John de Wolf

De eerste leesbevorderingsactie is inmiddels al gehouden tijdens kerst, oud-voetballer John de Wolf werkte daar aan mee.

Samen met prinses Laurentien, die in 2004 de Stichting Lezen & Schrijven oprichtte, deelde hij 13.000 voorleesboeken uit aan mensen die voor hun dagelijkse boodschappen afhankelijk zijn van de voedselbank.

Belangrijk

Laurentien benadrukte aldaar het belang om de leesbevordering te stimuleren. "Samen kunnen we laaggeletterdheid voorkomen en verminderen. De beschikbaarheid en zichtbaarheid van leesmateriaal is daarbij essentieel. Thuis, op school, in de bibliotheek en daarbuiten", aldus de prinses.