RIJSWIJK - Project X-feest is het favoriete nieuwe woord van dit jaar. Dat meldt de uitgever van woordenboeken Van Dale dinsdag. 

Het woord kreeg 17 procent van de 22.000 uitgebrachte stemmen. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd. De naam is ontleend aan een film met de titel Project X.

''De keuze voor dit woord zegt over onze tijd dat sociale media een belangrijke rol zijn gaan spelen'', aldus hoofdredacteur Ton den Boon.

''Het zegt ook iets over de manier waarop wij ons vermaak zoeken. Het is niet alleen een feest dat we willen organiseren, maar we willen er kennelijk ook rellen bij.''

Het publiek werd via Facebook, Twitter, weblogs en radio- en tv-programma's opgeroepen om te stemmen. Na project X-feest als het officiële Woord van het Jaar 2012 eindigden bangalijst (16 procent) en inbrekersrisico (15 procent).

Banga is straattaal voor 'slet'. Op een bangalijst staan de namen van ''meisjes die naar verluidt gemakkelijk tot seks over te halen zijn''. Onder inbrekersrisico wordt verstaan het risico dat iemand tijdens inbreken wordt betrapt en met geweld te maken krijgt.

Ontvrienden

Andere woorden die dit jaar veel stemmen kregen zijn whappen, facebookrellen, gangnamstijl, weglooppoliticus en onderwaterhypotheek. Woorden die in eerdere jaren wonnen zijn tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing.

Frietchinees

Frietchinees is het Vlaamse Woord van het Jaar 2012. De Aziatische frituurhouder won het van miserietaks (crisisbelasting) en anticoalitie. Woorden die eerder wonnen bij onze zuiderburen zijn tentsletje en stoeproken.