Op de Elfstedentocht hebben wij geen enkele grip, daarvoor moet Friesland echt Vriesland worden en hoe dat zit, is een van de onderwerpen in dit geïllustreerde ijsboek.

Wegwijs op Natuurijs is een mooi geïllustreerde uitgave over natuurijs in het algemeen. Er is vanzelfsprekend veel aandacht voor 'De Tocht der tochten', altijd goed voor veel opwindende foto’s van diehards op glimmende ijzers.

Maar deze uitgave, mede tot stand gekomen in samenwerking met Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond (KNSB), is een alomvattend ijsboek voor Nederland met historische achtergrond en actuele ijswijsheid. 

Hollanders hebben altijd al een bijzondere relatie gehad met water, en dat geldt ook voor als het bevroren is. Dat gaat eeuwen terug, zoals dit boek uitwijst, want het wordt ingeleid met een korte geschiedenis van het schaatsen, begeleid door oude schetsen uit de 15de eeuw.

Opwarmer

Het is een mooie opwarmer voor onze huidige ijsmanie, die hier alomvattend in beeld wordt gebracht met nuttige informatie en beeldmateriaal van schitterende ijs- en schaatsgebieden, angevuld met praktische adviezen over gouden regels op natuurijs en de schaatsuitrusting.
Antwoorden op al uw vragen, belooft dit boek.

Want -citaat- "volgens de meteorologen kunnen we een zeer strenge winter verwachten. Nog nooit smolt er zo veel pakijs en de geschiedenis heeft geleerd dat dit de voorbode is van een uiterst strenge winter. En dat betekent dat Nederlanders massaal het natuurijs gaan opzoeken. IJsbanen, ondergelopen landjes, uiterwaarden, meren, kanalen, grachten, vaarten".

Nu zijn die 'weersvoorspellingen' vandaag de dag net zo hilarisch als die van de vrouw op de kermis met dat fopzigeuneraccent. Dat maakt evenwel onze verwachtingen er niet minder om en het staat onze jaarlijkse dans rondom de ijspret niet in de weg, en dat is maar goed ook.

Oerhollandse taferelen & kunst

Dit ijsboek is helder geschreven en ingedeeld, en de uitgave is mooi verzorgd. De illustraties verlenen dit boek de allure die het voor ook voor niet-schaatsers begeerlijk maakt. De foto’s van natuurijsgebieden in Nederland worden her en der afgewisseld met kunstige platen (zoals van gletsjerijs), en de vele aanstekelijke schaatsfoto’s spannen de kroon.

Schaatsers jong en oud, bedreven in alle gradaties, in groepjes of helikoptershots van die ene schaatser op een dichtgevroren sloot te midden van uitgestrekte sneeuwvelden. Voor het oer-Hollandse koekenzopie/boerenkoolmetrookworst/hollandsesfeer.