In de eerste helft van de 17de eeuw wordt een weesjongen de beste chef-kok van Engeland. Historisch roman tegen de achtergrond van de Engelse Civil War.

In het Engeland van begin 17de eeuw worden de grenzen tussen rang, klasse, afkomst en religieuze overtuiging met scheermessen aangegeven.

Van jongs af aan zit John Saturnall, jongen van eenvoudige komaf, op het pijnlijke snijpunt van de verschillen. Als hij als hulpje wordt aangesteld op een kasteelkeuken, is het zijn fijne neus die obstakels slecht en weet hij het tot chef-kok te schoppen.

Het feestmaal van John Saturnall is een historische roman die een levensecht beeld geeft van dat epoque. Norfolk lijkt met een collectie Caran d'Ache-potloden te schrijven en biedt meeslepende taferelen van Johns demarche in de kasteelkeuken, waar de jongen mede dankzij de kennis van wijlen zijn moeder een talent heeft ontwikkeld voor koken.

Hekserij

Zijn moeder was expert op het gebied van kruiden en specerijen, wat in die tijd veelal werd beschouwd als hekserij. Puriteinen joegen John en zijn moeder op als jakhalzen, en hun aanvaringen symboliseren de botsingen tussen oud geloof, hervormd geloof, bijgeloof en extreem geloof. Overlevend in een verlaten, afgelegen tuin brengt John moeders hem stukje bij beetje haar receptenboek bij.

De fijne neus van John moet het hart vormen van deze roman en natuurlijk verstaat Norfolk de kunst van de zintuiglijke prikkels, maar dat neusgebeuren heeft een vrij sleets trekje vanwege de niet geringe concurrentie op dat gebied.

'Literaire decorbouw'

Norfolk verricht het echte toverwerk met 'literaire decorbouw', en de elektrisch geladen spanning tussen de jonge kasteelvrouw Lucretia Fremantle en John, met diens bijna koddige, hooggeboren rivaal.

De levens van deze sleutelpersonages worden opgeschud door de Engelse Civil War tussen Oliver Cromwell en koning Charles I, die op de achtergrond als een wajangschouwspel doorschemeren.

Op de voorgrond is het Johns verhaal, met prachtige subplots van Lucretia's vader die zich als een schim door het kasteel beweegt, het gevecht om een mannelijke erfgenaam en, niet in de laatste plaats, het feestmaal uit de titel voor een slotfinale voor fijnproevers.

Uitgeverij De Bezige Bij

Vertaling Johannes Jonkers