AMSTERDAM - Heeft ze haar verstand verloren of niet? Een jonge vrouw twijfelt of haar man een moordenaar is. Psychologische oorlogvoering op het scherpst van de snede.

Lijdt de jonge Connie aan zinsbegoocheling of heeft ze trillende sensoren die ze niet wil negeren? Ze heeft samen met haar echtgenoot Kit een leuk huis en het paar leidt een gezond bedrijf – ogenschijnlijk picture perfect.

Maar er zitten nauwelijks waarneembare zwarte pixels in dat plaatje, waarvoor Connie haar ogen niet kan of wil sluiten, en ze gaat zich steeds obsessiever gedragen jegens haar man Kit.

Hannah speelt dit gegeven, Connie op zoek naar spijkers in laag water, fantastisch uit in haar nieuwste thriller Verborgen gebreken. Ze injecteert Connies leven met van die kleine vishaakjes in een verborgen hoekje van haar blikveld, die net zoveel argwaan wekken als zelftwijfel.

Waarheid

De meeste mensen zouden dit soort pixeltjes negeren en zich afsluiten voor de eroderende uitwerking van de argwaan. En er stiekem aan onderdoor gaan. Connie wordt als romanpersonage interessant omdat ze bereid is om alles op het spel te zetten om de waarheid te achterhalen.

Het verhaal van Connie en Kit vertoont parallelle lijnen met dat van rechercheurs Charlie Zailer en Simon Waterhouse, Hannahs vaste romanpersonages die al vele thrillers meegaan.

Het wonderlijke koppel (hun seksleven is als dat van Bonnie & Clyde) is in Verborgen gebreken eindelijk getrouwd, maar Charlie doet qua twijfel jegens haar ega niet onder voor Connie – hetzij met andere redenen.

Rechercheduo

Het rechercheduo raakt betrokken in de zaak omdat Connie Simon inschakelt. Ze kent diens reputatie als de man die geen enkele zaak te onwaarschijnlijk vindt. Voor hem is het een uitgemaakte zaak dat moordzaken vaak onwaarschijnlijk zijn en daders zo mogelijk nog meer.

Excelleerde Hannah met haar oeuvre al in ingenieus door elkaar lopende plotlijnen, met Verborgen gebreken heeft ze zichzelf overtroffen.

Ook qua psychologische uitwerking van personages en hun achtergronden, is dit een echt literaire, buitengewoon suspensevolle misdaadroman. Om te bejubelen.

Uitgeverij De Fontein
Vertaling Anna Livestro