J.R. Moehringer - De spiegelwereld van Willie Sutton

Amerikaanse roman gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal van Willie Sutton, de geliefde en beruchte bankrover die telkens uit de gevangenis wist te ontsnappen.

Naar eigen zeggen beroofde Willie Sutton de banken 'omdat daar het geld zit'. Suttons bijnaam was 'Willie the Actor of Slick Willie', en hij stond erom bekend dat hij nooit iemand doodde.

Vanwege zijn geletterdheid en humor was hij zo geliefd in de onderwereld, dat een gangsterboss een liquidatie-opdracht uitvaardigde voor de burger die Sutton heeft verlinkt.

Sutton wordt in 1901 geboren in de Ierse buurt in New York. Voor hij zijn melkgebit heeft gewisseld, heeft hij al twee economische crisistijden achter de rug. Half Amerika is berooid en dan moet de echte klapper, de beurskrach van '29, nog komen.

Kolossale veeg

De banken krijgen in dit verhaal een kolossale veeg uit de pan: ze lopen risico's waardoor miljoenen mensen baan en huis kwijtraken, of ze zijn bezig hun straatje schoon te vegen (en ondertussen zelf poepierijk te blijven).

De crisistijd van toen lijkt in de verste verte niet op wat wij (nu al) crisis noemen. Het straatbeeld was er een van broodmagere, ondervoede mensen. Overal lagen bergen inboedel van uitgezette huurders. Er stonden enorme menigten voor fabrieken, dokken en plekken, die smeekten om werk. 

Achterbuurtjoch

Willie Suttons leven is er een van succesvolle gouden tijden afgewisseld met claustrofobische detentieperiodes, waar hij keer op keer uitbreekt. Dat hij banken berooft, maakt hem tot held bij het grote publiek dat door de crisis geen goed woord overheeft voor financiële instituten.

Moehringer completeert het romantische beeld van Sutton door de liefde een prominente plek in zijn leven toe te bedelen. De rover valt op jonge leeftijd als een blok voor een meisje van rijke komaf, en zij is de aanleiding voor de eerste bankoverval.

Terugblik

Als Sutton op kerstavond 1969 wordt vrijgelaten, is hij oud en heeft hij de helft van zijn leven in gevangenissen doorgebracht. Hij wordt opgewacht door een reporter en een fotograaf die hem op sleeptouw nemen voor een ronde door New York, een tour langs Suttons memorabele plekken. Het is de tour die Moehringer gebruikt om met flashbacks een levendig beeld van het Amerika van toen op te roepen.

De spiegelwereld van Willie Sutton is de opvolger van J.T. Moehringers debuut Tender Bar, waarmee hij direct zijn naam op de kaart zette als grote chroniqueur van de Amerikaanse geschiedenis. Deze tweede roman is dito nostalgisch goed, en gezien de actualiteit daagt hij ons uit opnieuw te bekijken wat we in de afgelopen eeuw eigenlijk hebben bijgeleerd.

Uitgeverij De Geus

Vertaling Anneke Bok en Nan Lenders

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie