Özcan Akyol begon met schrijven in gevangenis

AMSTERDAM - De jonge schrijver Özcan Akyol bedacht dat hij wilde schrijven toen hij in de gevangenis zat. Eind oktober verscheen zijn semi-autobiografische schelmenroman Eus.

Eus gaat over een Turkse jongen die opgroept in de 'onderklasse' in Deventer, vertelt Akyol in een interview met lezen.tv. 

Hoofdpersoon Eus probeert zich op "vrij onorthodoxe manier te ontworstelen aan wat hij denkt dat hem te wachten staat, een leven als randfiguur". 

De 27-jarige Akyol schreef volgens eigen zeggen een 'vrij zwartgallig boek'. Zijn hoofdpersoon voelt zich niet thuis bij zijn Turkse vriendjes, want zijn vader is niet gelovig en gaat niet naar de moskee. Maar zijn Nederlandse vriendjes zien hem als Turks.

Hij is op zoek naar zijn plek in de samenleving, stelt Akyol. "Eus is voor dubbeltje geboren, dat heeft hij vrij snel door. Wat hij ook doet, het schiet niet op."

Bekijk het hele interview op lezen.tv.

Schrijven

Akyol is autodidact. Hij begon in de jeugdgevangenis met het lezen van literatuur. "Tot die tijd had ik geen doel in het leven, toen ik ging lezen wel."

Daarna besloot hij dat hij wilde schrijven. Hij studeerde Journalistiek en Nederlands.

Lees meer over:
Tip de redactie