Sadie Jones - De ongenode gasten

Engeland, begin twintigste eeuw. De verjaardag van een deftige juffer wordt verstoord door een aantal mensen dat een treinongeluk heeft meegemaakt.

Emeralda Torrington wordt twintig, en dat wordt gevierd op hun Engelse manor Stern House. Haar moeder Charlotte maakt zich zorgen om de financiële middelen van haar tweede echtgenoot en vreest het opulente onderkomen te verliezen. Een huwelijk van Emeralda met een rijke man zou de oplossing zijn.

In Stern House is iedereen en rep en roer vanwege het verjaarsfeestje, dat vooral spannend is vanwege de twee mogelijke bruidegom-kandidaten die zijn uitgenodigd. Als er uitgerekend op die dag vlak bij een ernstig treinongeluk plaatsvindt, krijgen de Torringtons een heel andere spanning in huis, want een groep mensen uit de ramptrein schuifelt bij hun de oprijlaan op.

De plicht roept, deze mensen moeten opgevangen worden. Maar wat gedragen ze zich raar, met hun bleke gezichten en onwelriekende lijflucht. De enige die nog iets van ‘afkomst’ lijkt te hebben, dringt zich op aan het verjaarsfeest en laat het Britse would-be upperclass van de Torringtons als een kaartenhuis in elkaar storten.

De ongenode gasten begint als komische zedenroman met Jane Austen-plot, maar krijgt allengs een obscuur en daarna duister karakter. Jones mixt diverse Britse genres die niet meer in zwang zijn, en haar schrijfstijl is ton-sur-ton.

Het verhaal doet bij vlagen denken aan een hoorspel waar nog met metalenplaten wordt gewapperd om het onweersgerommel na te bootsen. Het tiental personages dat het verhaal omhoog houdt, zijn bij het filmische af uitgewerkt, soms op het randje van karikatuur.

Maar met name in dat laatste is het vileine plezier te herkennen dat Jones aan De ongenode gasten beleefd moet hebben.

Uitgeverij Cargo
Vertaling Hien Montijn

 

Tip de redactie