ROTTERDAM - Er komt geen verkiezing meer voor de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een breed samengestelde benoemingscommissie zal de nieuwe dichter aanwijzen.

Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Op 31 januari wordt de opvolger van Ramsey Nasr, de huidige Dichter des Vaderlands, geïnstalleerd voor een periode van 4 jaar. Herbenoeming van Nasr is niet mogelijk.

In de commissie die gaat bepalen wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt zitten onder anderen dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair redacteur van NRC Arjen Fortuin, dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

Verandering

De reden voor de verandering is de "sterke ontwikkeling die de functie sinds de introductie in 2000 heeft doorgemaakt". Het dichterschap is niet langer meer slechts een eretitel, maar ''een in het oog springende functie met veel mogelijkheden om een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie''.

De afgelopen jaren bleek dat veel dichters bereid waren Dichter des Vaderlands te worden, maar dat ze geen zin hadden om campagne te voeren of mee te doen aan een verkiezing.