Is Sam een hellekind of heeft hij een hellevader? Tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck speelt een kunstig kat-en-muisspel.

Chris en Charlotte Walschap, huisarts en verpleegster van beroep, hebben een zoon, Sam. Sam heeft gedragsproblemen.

Chris is ervan overtuigd dat zijn zoon niet zomaar gedragsproblemen heeft, het zit veel dieper bij die jongen. Charlotte dekt alles wat haar zoon doet toe met de mantel der moederliefde en legt de schuld bij Chris.

Stekeblind

Deze gegevens schudt Dehouck op als veren in een kussen. Telkens als het bewijs van de gekte van de een of de stekeblindheid van de ander onomstotelijk vast lijkt te staan, trekt Dehouck een luik open en blaast het ondersteboven.

Dat effect zet hij extra kracht bij door de jeugdherinneringen van Chris, die als kind een traumatiserende ervaring met zijn kindermeisje had. Door het verleden in fragmenten op te rakelen, injecteert de auteur zijn thriller met extra raadsels van genetische aard.

Diaboliek

De schrijver beschikt over het stilistische talent om zo’n soort wentelverhaal te laten werken, en het lijkt hem erg gemakkelijk af te gaan. Met sobere, onopgesmukte zinnen, de kunst van het strepen (het boek is relatief dun) en deze narratieve structuur, houdt hij de waarheid ongrijpbaar als een stuiterballetje in een spiegelpaleis.

Wat Dehouck ook bespeelt als een viooltje, is onze wil om het goede in de mens te willen blijven zien. Chapeau voor dit staaltje psychologische thrillerdiaboliek.

Uitgeverij De Geus