DEN HAAG - Twee op de drie jongeren onder de 18 jaar is lid van de bibliotheek. 

Het aantal jeugdleden nam toe van 64 procent in 2010 tot vorig jaar 66 procent van het totaal aantal jeugdigen. Dat meldde de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) donderdag op basis van cijfers van het CBS.

Bijna een kwart van de Nederlanders was in 2011 lid van een openbare bibliotheek. Wel is het aantal volwassen leners vorig jaar met 3,3 procent gedaald.Dat het lidmaatschap niet meer gratis is zodra iemand 18 jaar wordt, speelt een grote rol.

Er is in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar een duidelijk dip te zien. ''Leden zeggen op bij ons als ze een jaar of 17, 18 zijn en ze komen weer terug wanneer ze kinderen krijgen'', aldus woordvoerster Francien van Bohemen van de VOB.

''De groei in de groep tot 18 jaar is al jaren vrij constant. Bibliotheken zien het ook als hun voornaamste taak om leesvaardigheid en taalontwikkeling bij de jeugd op peil te brengen en te houden'', weet Van Bohemen. ''Jonge ouders nodigen we al per brief uit om naar de bibliotheek te komen als hun kind 3 maanden oud is.''