AMSTERDAM - André Kuipers presenteerde woensdag in het Amsterdamse Artis drie boeken over zijn werk als astronaut en zijn missies naar het International Space Station (ISS). 

Deze boeken dienen naast vermaak ook om meer aandacht te wekken voor ruimtevaart en wetenschap in Nederland.

Kuipers, die op 1 juli terugkeerde op aarde na ruim een half jaar in het ISS, stelt dat ruimtevaart en techniek in het algemeen door velen als niet interessant worden beschouwd, zo laat hij in gesprek met NU.nl weten.

De drie boeken André het astronautje, Ruimteschip Aarde en Droomvlucht zijn geschreven voor diverse leeftijdsgroepen. Kuipers had "zoveel te vertellen, dat kan je niet in een boek kwijt, dus werden het meerdere boeken".

Zijn reis naar het ISS trok volgens Kuipers wel de broodnodige aandacht voor zijn werk van het grote publiek en de politiek. "Tweede Kamerleden werden wakker en kregen het gevoel: die ruimtevaartindustrie, die hebben we ook in Nederland en dat is een onderdeel van onze kenniseconomie."

Bezuinigen

Het lijkt Kuipers onverstandig om te bezuinigen op ruimtevaart. "Met ruimtevaart kan je laten zien dat wetenschap en techniek wél interessant zijn. De wereld draait op uitvindingen, op nieuwsgierigheid van mensen, op nerds", zegt hij voorafgaand aan de boekpresentatie in het planetarium van Artis.

Kuipers is sinds zijn landing dan ook veel te zien geweest in de media. "Ik wil me graag blijven inzetten voor de ruimtevaart en daarnaast ook het stimuleren van de jeugd voor wetenschappelijke technische richtingen."

"Als we een kenniseconomie willen houden, moet je mensen hebben die de harde vakken gaan doen. Ander heb je een tekort aan goede mensen. Dat is nu al zo."

Big Bang Theory

Ruimtevaart komt ook aan bod in populaire programma's en series als The Big Bang Theory. Kuipers ziet dit soort shows niet louter als entertainment, maar ook als een bijdrage aan de populariteit van de ruimtevaart.

"Ik denk dat het een leuke serie is. Dat is ook belangrijk want het probleem is een beetje dat ruimtevaart en techniek in het algemeen enigszins ondergeschoven kindjes zijn. Het idee leeft dat het meer iets voor boekenwurmen is. Dit soort programma’s tonen aan dat wetenschap en techniek wel degelijk interessant zijn."

Nieuwe astronaut

Nog een keer de ruimte in zit er voor Kuipers waarschijnlijk niet in, zegt hij zelf. "We hebben als ESA maar een lange vlucht per jaar. ESA draagt weinig bij aan het ruimtestation en Nederland is daar een heel klein onderdeeltje van." Voor eventuele commerciële initiatieven staat Kuipers open.

Een nieuwe astronaut die op de maan of zelfs op Mars komt te staan loopt echter al wel in Nederland rond, denkt Kuipers. "Alleen die weet het nog niet, niemand weet het nog. De kans is klein, heel klein, dat je als Nederlander de ruimte in gaat. Maar het is niet onmogelijk."