AMSTERDAM - Geert Wilders heeft het Catshuisoverleg stuk laten lopen om Hero Brinkman een hak te zetten.

Dat beweert voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel in zijn boek Wilders ring van discipelen, angst en wantrouwen als bouwstenen van een politieke partij. Het is een van de vele beschuldigingen van Van Bemmel aan het adres van zijn vroegere fractieleider.

Volgens Van Bemmel was Wilders zo teleurgesteld dat Brinkman de PVV had verlaten, dat hij zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wilde. Dit was bedoeld als 'straf' voor Brinkman. Wilders ging er volgens Van Bemmel van uit dat Brinkman na de verkiezingen niet meer terug zou keren in de Tweede Kamer, zoals ook is gebeurd. Zijn partij DPK kreeg nul zetels.

Van Bemmel trekt in zijn boek ongemeen fel van leer tegen zijn oud-collega's. Hij omschrijft Wilders als een paranoïde en neurotische dictator, Martin Bosma als een aartsluie en chagrijnige ruziemaker, Lilian Helder als gewiekste en achterbakse intrigante en Dion Graus als driftig en narcistisch ongeleid projectiel.

Lafheid

In het boek van ruim tweehonderd pagina's spaart Van Bemmel ook zichzelf niet. Hij verwijt zichzelf lafheid en opportunisme, omdat hij aanvankelijk wel door wilde gaan als PVV-Kamerlid. Pas nadat hij te horen had gekregen dat hij niet op de lijst was gezet, besloot hij uit de school te klappen over de PVV.

Als hij zich afvraagt waarom hij niets deed om zaken te veranderen in de PVV-fractie, stelt hij dat karakter niet zijn sterkste eigenschap is. "Van Bemmel was een echte opportunist", schrijft hij. "We waren bang voor ons baantje, we waren bang voor het zekere inkomen dat werd gegenereerd door het Kamerlidmaatschap."

Later merkt hij op dat hij 'kracht' had moeten tonen en eerder aan de bel had moeten trekken. "Dit heb ik niet gedaan en daarmee is Jhim van Bemmel gediskwalificeerd."

Valsheid in geschrifte

Van Bemmel raakte in 2010 in opspraak vanwege een eerdere veroordeling wegens valsheid in geschrifte. Volgens Van Bemmel kwam dit op straat te liggen nadat 'de publieke omroep met een zak geld een aantal politiemensen had omgekocht om de systemen te kunnen doorzoeken op het verleden van een allerlei mensen'. Van Bemmel heeft Wilders vervolgens aangeboden de PVV-fractie te verlaten, maar dit hoefde niet van Wilders.

Opvallend is het enorme aantal spel- en taalfouten in het boek. Volgens Van Bemmel zou uitgeverij Free Musketeers nog een 'redactionele check' doen, maar klaarblijkelijk is het daar niet van gekomen.

Free Musketeers is een uitgeverij die volgens de website 'iedereen de kans geeft om een boek uit te geven'. "Maandenlang heb je met hart en ziel aan het schrijven van je manuscript gewerkt. Dat wil je dan ook echt laten uitgeven", stelt de uitgeverij.

Hernandez

Begin september bracht ook het afgezwaaide PVV-Kamerlid Marcial Hernandez een boek uit over zijn tijd bij de PVV. Ook hij hekelde de sfeer en de manier van werken bij de PVV en beschrijft de vele ruzies en bijna-vechtpartijen in de fractie.