DEN HAAG - De AKO Literatuurprijs gaat dit jaar naar de Vlaamse auteur Peter Terrin voor het boek Post mortem. De jury sprak van een ''magistrale bespiegeling van de literatuur''. 

Zes schrijvers maakten kans op de felbegeerde literaire prijs. Juryvoorzitter was dit jaar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

De winnaar is maandagavond bekendgemaakt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Terrin ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur deed rechtstreeks verslag van de gebeurtenis. Dit jaar werd de prijs voor de 26e keer uitgereikt. 

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren Stephan Enter met Grip, Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Mensje van Keulen met Liefde heeft geen hersens, Elvis Peeters met Dinsdag en Anton Valens met Het boek Ont.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. Vorig jaar won Marente de Moor de prijs met haar boek De Nederlandse maagd.

De auteur zelf zei na de bekendmaking dat het boek is opgedragen aan zijn grote voorbeeld: ''Renée, een meisje van 8, die dag na dag haar vader heeft geleerd nooit op te geven.''

Liefde

De jury motiveerde haar keuze als volgt: "In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post Mortem beantwoordt die vraag."