De nieuwste van Grisham is een aangename, poespasloze plotthriller met wendingen als een serpentinelint.

Al meer dan twintig thrillers lang neemt John Grisham op zijn eigen manier het Amerikaanse strafrecht en sociale misstanden op de korrel.

Op zijn eigen manier betekent: met het nodige popcorngehalte, hoge entertainmentwaarde, hart op de goede plek.

Salonprediker Grisham zal geen revoluties ontketenen met zijn oeuvre, maar het moet een troost voor hem zijn dat zelfs de grootste literaire maestro's dat niet lukt.

De onschuldige bajesklant

Lees Grisham voor vermaak, want deze nieuwe, De afperser, is precies dat. Centraal personage is een advocaat die een gevangenisstraf moet uitzitten. Hij is onschuldig, maar zoals we weten uit Stephen Kings The Shawshank Redemption acht elke gevangene zichzelf onschuldig.

De vergelijking met Kings boek gaat nog een klein stukje verder, want deze erg pientere advocaat wil per se zijn vrijheid terug en verzint een subliem plot om zijn vrijheid terug te krijgen.

Als er een rechter wordt vermoord, ziet hij zijn kans schoon en vraagt een onderhoud aan met de FBI. Zijn lokaas is zijn vermeende onderhandelingspositie.

Gestroomlijnd

In Grishams universum staat FBI voor Fors Blunderende Idioten. Ze laten zich door de advocaat alle kanten opsturen, maar datzelfde geldt de lezer.

Grisham heeft met De afperser een onderhoudend rookgordijnplot gecomponeerd, met haarspeldbochten die door ijle mistsluiers aan het oog worden onttrokken. Al is niet één personage van het beklijvende soort (dat zijn ze bij deze auteur nooit of amper), dan is er nog altijd de fun om je in de boot te laten nemen door dit gestroomlijnde wend- en zwenkverhaal.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaling: Jolanda te Lindert