AMSTERDAM - Het derde deel van de omstreden biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006) mag in de boekhandels blijven liggen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

Joop Schafthuizen, die 30 jaar samen was met de auteur, poogde via een kort geding het boek uit de schappen te laten halen.

Hij is het niet eens met de inhoud van het boek De late jaren 1975-2006 van Nop Maas. Het bijna 800 pagina's tellende boek zou te kwetsend zijn en alleen maar draaien om erotiek, drank en drugs.

Het boek verscheen vrijdag bij uitgeverij Van Oorschot, iets eerder dan gepland, terwijl er ook nog een bodemprocedure loopt van Schafthuizen tegen publicatie ervan.

Toestemming

Schafthuizen meent dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor het boek en voerde al enkele rechtszaken om publicatie te voorkomen. Het gerechtshof gaf hem afgelopen zomer ongelijk, waarop Van Oorschot besloot het derde deel uit te geven.

Na behandeling van de zaak in het kort geding van maandag stelt de rechter vast dat er geen nieuwe feiten boven water zijn gekomen waaruit blijkt dat Schafthuizen geen toestemming heeft verleend.